top of page

(2016) Ψυχικά επακόλουθα της Κρίσης: Ψυχοδυναμική Ομάδα Βραχείας Παρέμβασης Ι.Ψ.Υ.Π.Ε

Ψυχικά επακόλουθα της Κρίσης:

Ψυχοδυναμική Ομάδα Βραχείας Παρέμβασης Ι.Ψ.Υ.Π.Ε

 

Ορίζοντας την ψυχοθεραπεία σε ομαδικό πλαίσιο, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στις διεργασίες και τα αποτελέσματα που επισυμβαίνουν όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων συναντάται τακτικά σε καθορισμένο τόπο και χρόνο για μακρό χρονικό διάστημα, με ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές, με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής ισορροπίας και των συμπτωμάτων και με στόχο την καλύτερη προσαρμογή σε βασικούς τομείς της ζωής (στον προσωπικό, ερωτικό κι επαγγελματικό τομέα).

Λειτουργώντας ελάχιστα αφαιρετικά στον παραπάνω ορισμό, βγάζοντας δηλαδή τα στοιχεία «ψυχοθεραπεία» κι «εκπαιδευμένους θεραπευτές», έχουμε εν πολλοίς έναν ορισμό της κοινωνικής ζωής και των παραγόντων που διέπουν την τάση του ανθρώπου να συνάπτει δεσμούς. Ο άνθρωπος κατά κανόνα γεννιέται, βιώνει την ύπαρξή του και διαμορφώνει την προσωπικότητά του μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Σε αυτά τα πρωταρχικά στοιχεία του ατομικού χαρακτήρα εγγράφονται σιγά-σιγά οι κοινωνικές κανονικότητες, όπως αυτές έρχονται μέσα από την συμμετοχή του ατόμου στις αντίστοιχες με την αναπτυξιακή του πορεία ομάδες (σχολείο, μαθητικές δραστηριότητες, εκκλησία, σπουδές, επαγγελματικά περιβάλλοντα, γάμος κτλ). Η λειτουργική σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό πλαίσιο αφενός και στις ατομικές προσδοκίες αφετέρου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα ένα σύνολο από ενήλικες που στοιχειωδώς απολαμβάνουν τη ζωή μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης κι επιλέγουν να επαναλαμβάνουν τα σενάρια των πρωταρχικών τους εμπειριών φτιάχνοντας τις επόμενες γενιές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ζούμε σε ρυθμούς ραγδαίων αλλαγών, όπου έχει κατά κάποιον τρόπο διαρρηχθεί η βάση αυτής της αμοιβαίας συνθήκης. Η οικονομική κρίση και η κρίση των θεσμών επιφέρει κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών, αποξένωση καθώς κι ενδοψυχικές κρίσεις. Περισσότερο επίμονο και αισθητό αποδεικνύεται το αίσθημα της μοναξιάς, εφόσον η εξωτερική επισφαλής πραγματικότητα προκαλεί άγχος, ανασφάλεια, αυτοκτονικότητα, αισθήματα ενοχής και ντροπής, όταν ο άνθρωπος από τη μια παλεύει να τα βγάλει πέρα κι από την άλλη, ταυτόχρονα, μπαίνει στη διαδικασία να επωμίζεται την ευθύνη, φέροντάς την ως προσωπική αποτυχία κι όχι ως ένα συλλογικό κοινωνικό φαινόμενο. Μπορούμε να σκεφτούμε πώς μια τέτοια εκδοχή επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις, όπου διαταράσσεται τόσο η σχέση του ζευγαριού, όσο και η γονεϊκή ταυτότητα. Από την άλλη μεριά, όταν το άγχος και η αίσθηση της ματαίωσης δεν διαλύει τον εσωτερικό ιστό, έχουμε έντονα φαινόμενα βίας, επιθετικότητας, εκτροπής δηλαδή σε εξωτερικές ενέργειες, οι οποίες ακριβώς αναλαμβάνουν να εκφράσουν την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τη μεριά του υποκειμένου.

 




 

Γνωρίζοντας τις δυσχερείς συνέπειες αυτής της πραγματικότητας, που δημιουργεί συμπτώματα και ψυχική ευθραυστότητα, αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας θεραπευτικής ομάδας, η οποία έχει σαν στόχο το να μπουν σε λόγο όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, ώστε να μπορέσουν τα μέλη της να αναλάβουν και να διαχειριστούν το άγχος, το θυμό, τη θλίψη και την επιθετικότητα που ενδεχομένως προκύπτουν από τα ατομικά συμπεράσματα του καθενός. Το ομαδικό πλαίσιο εργασίας αναδεικνύει την καθολικότητα που διακρίνει αυτές τις ανθρώπινες καταστάσεις, εφόσον γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν είναι μοναδικός στην πάθηση της κακοδαιμονίας, αντιθέτως αναπτύσσονται αισθήματα συντροφικότητας και μοιράσματος του βάρους, μέσα από το «πλέξιμο» των ατομικών ιστοριών. Σε αναλογία με τη θεματική της, κάθε κρίση πρέπει να έχει μια αρχή και ένα τέλος, η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι ορισμένης εξαρχής χρονικής διάρκειας -ενός έτους. Ο τρόπος εργασίας της ομάδας εστιάζει στο εδώ-και-τώρα της αφήγησης με στόχο να αποσαφηνιστούν κάποια βασικά-κοινά σημεία, πάνω στα οποία θα προσπαθήσει η ομάδα να σκεφτεί και να εμβαθύνει, προκειμένου να παράξει ένα νόημα που να την εκφράζει.  

 

Η ομάδα θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες θα γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα και ώρα 17.30-19.00μμ στο χώρο του Τμήματος Ενηλίκων του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και το μηνιαίο κόστος συμμετοχής είναι εξήντα ευρώ (60 €). Οι πρώτες διαγνωστικές συνεδρίες (μια ή δύο) των ενδιαφερομένων, πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του Τμήματος Ενηλίκων του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (τηλ. 210-9591000) και το κόστος τους είναι εικοσιπέντε ευρώ (25€) ανά συνεδρία.

 

 

bottom of page