top of page

Πρόγραμμα για παιδιά με δυσκολίες στον Λόγο (2015-2017)

Το παιδί μου αργεί να μιλήσει. Ο παιδίατρος μου λέει να περιμένω…

Μερικές φορές οι γονείς παρατηρούν, ότι το παιδί τους αργεί να μιλήσει ή ότι, αν και έχει πει τις πρώτες λέξεις, αντιμετωπίζει δυσκολία στη δόμηση μικρών φράσεων ή ότι ο λόγος είναι πιο πίσω συγκριτικά με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Οι γονείς, με έντονο προβληματισμό, απευθύνονται συνήθως στον παιδίατρο ή στον βρεφονηπιοκόμο ζητώντας συμβουλές και καθοδήγηση και η συνήθης απάντηση που λαμβάνουν είναι «δώσ’ του λίγο χρόνο», «άφησε το και θα τα πει μαζεμένα» ή «είναι πολύ μικρό για να κάνει λογοθεραπεία». Μια τέτοιου είδους απάντηση ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία ή άγχος σε έναν γονιό, ο οποίος ενώ θέλει να βοηθήσει το παιδί του, δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει και δε γνωρίζει τι χρειάζεται να αλλάξει στη δική του συμπεριφορά για μπορέσει να ενισχύσει την εξέλιξη του λόγου, που είναι τόσο κρίσιμη στις μικρές ηλικίες.

 




 

 

 

Για να καλύψει ακριβώς αυτές τις ανάγκες των μικρών παιδιών αλλά και των γονιών τους, το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.) δρομολογεί τη λειτουργία εξειδικευμένου προγράμματος σχεδιασμένο για γονείς μικρών παιδιών (1-5 ετών), τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει μέσω προσωπικής εμπειρίας τους γονείς στο να καλλιεργήσουν, να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν την εξέλιξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού τους μέσα από καθημερινές δραστηριότητες και παιχνίδια. Μέσα από διάλογο, ομαδικές δραστηριότητες και προβολή βίντεο οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι, ο «θεραπευτής» του παιδιού τους.

Στα πλαίσια της βιωματικής εκπαίδευσης ο γονιός μαθαίνει πώς: 


  • να αναγνωρίζει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές ανάγκες του παιδιού του

  • να διακρίνει ποιες συνθήκες ή δραστηριότητες παρακινούν περισσότερο το παιδί του ούτως ώστε εκείνο να εμπλακεί σε διάλογο

  • να διαμορφώνει ο ίδιος τον λόγο του ούτως ώστε να ενθαρρύνει και να εμπλουτίσει το λόγο του παιδιού του


Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Γονείς Παιδιών με δυσκολίες στο Λόγο» εκτείνεται σε έναν κύκλο 10 συναντήσεων εκ των οποίων οι 8 είναι ομαδικές και οι 2 ατομικές. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού ή οι φροντιστές τους, όπως κοντινά πρόσωπα που παίρνουν μέρος στο μεγάλωμα του παιδιού (παππούδες, δάσκαλοι, νταντά κτλ).

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η λογοπεδικός Άντζελα Καραντώνη

Κριτήρια συμμετοχής:

  • Στο πρώτο στάδιο του προγράμματος (μετά τις πρώτες 1-2 συναντήσεις) είναι απαραίτητη η διενέργεια μιας Λογοθεραπευτικής αξιολόγησης στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου, προκειμένου να αποσαφηνισθεί η εικόνα των γλωσσικών αναγκών και δεξιοτήτων κάθε παιδιού και να εξατομικευθούν με ακρίβεια τα σημεία εστίασης της εκπαίδευσης κάθε γονέα.

  • Στο πρόγραμμα συμμετέχουν γονείς, κηδεμόνες ή φροντιστές παιδιών με διαταραχές λόγου και ομιλίας, με καθυστέρηση λόγου, αναπτυξιακή καθυστέρηση ή/και νοητική καθυστέρηση. Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται σε γονείς παιδιών με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος καθώς για τον συγκεκριμένο πληθυσμό παιδιών απαιτείται διακριτή μεθοδολογική και κλινική προσέγγιση.

  • Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης γίνεται για λόγους μεθοδολογίας από το ίδιο πρόσωπο κάθε οικογένειας, σταθερά. Ωστόσο, εφόσον το επιθυμεί ο άλλος κηδεμόνας του παιδιού μπορεί να συμμετέχει σε κάποια από τις 2 ατομικές συναντήσεις ή και να ζητήσει δική του ατομική συνάντηση με την υπεύθυνο του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Γονείς Παιδιών με δυσκολίες στο Λόγο» θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2016. Οι συναντήσεις (1,5 ώρα ομαδικές / 1 ώρα ατομικές) θα γίνονται κάθε απόγευμα Τετάρτης 20.00-21.30μμ στο χώρο του τμήματος Ενηλίκων του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 στην Καλλιθέα. Το κόστος συμμετοχής για κάθε γονέα, κηδεμόνα ή φροντιστή στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ανέρχεται στα 250 € (10 συναντήσεις), επιπλέον του κόστους των 35 € για την αναγκαία Λογοθεραπευτική αξιολόγηση του παιδιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2015 είτε ηλεκτρονικά, σημειώνοντας ονοματεπώνυμό και στοιχεία επικοινωνίας (mail: athensip@inpsy.gr, Θέμα: Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση για Γονείς Παιδιών με δυσκολίες στον Λόγο», υπόψη: κας Μαργώνη), είτε τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 210-9595314 και 210-9595317 (Δευτέρα - Παρασκευή 15.00 - 20.00).

bottom of page