top of page

ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (2017-19)





ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

 ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Βραχεία παρέμβαση

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων

(Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.)




 

Στόχοι της παρέμβασης:

  • Μείωση του εργασιακού στρες της ομάδας.

  • Αναγνώριση ρόλων.

  • Δημιουργία περιβάλλοντος για να αναδειχθούν οι ρόλοι.

  • Αποδοχή της προσωπικότητας κάθε εργαζομένου/ης.

  • Αξιοποίηση των ατομικών δεξιοτήτων προς όφελος της ομάδας.

  • Συνέπεια και αρμονική συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων.

Διάρκεια: 12 συναντήσεις

Κόστος: ~2000 ευρώ

Στοιχεία επικοινωνίας: info@inpsy.gr

 

ΟΜΑΔΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ


H κατανόηση και η διαχείριση του άγχους είναι ένας από τους βασικούς στόχους κατά τη διάρκεια της ψυχικής μας ανάπτυξης. Το εργασιακό στρες (job stress) υποδηλώνει την ύπαρξη μιας προβληματικής σχέσης μεταξύ του ατόμου και του εργασιακού του περιβάλλοντος σε στιγμές που το άτομο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητείται. Ειδικά σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, ως κυριότερης παραμέτρου του εργασιακού στρες, αναδεικνύεται η ανασφάλεια και το αίσθημα απειλής που βιώνει ο χώρος της εργασίας. Οι διαφορετικές θέσεις ευθύνης εντός του εργασιακού συστήματος, συγκεκριμενοποιούν τόσο το άγχος του/της εργοδότη/εργοδότριας για την επιβίωση της επιχείρησης, όσο και το άγχος του/της εργαζομένου/εργαζομένης για τη διατήρηση της θέσης εργασίας. Όταν προκύπτουν προβλήματα σε κάθε οργανισμό, το άγχος πολλαπλασιάζεται, εντοπισμένο και διαφορετικό σε κάθε βαθμίδα, θέση ευθύνης και ρόλο, και δημιουργείται φαύλος κύκλος. Αν το άγχος καταστεί έντονο και παρατεταμένο, οδηγεί και συνεπάγεται την εξασθένιση της υγείας και της συνοχής - αντοχής όλου του συστήματος.                                                                   


Πέρα από την απτή εργασιακή πραγματικότητα, κάθε άτομο φέρει και ένα διακριτό συναισθηματικό φορτίο, το οποίο συνδέεται με τις προσδοκίες, τις επιδιώξεις, τις ιδέες και την αυτοεικόνα των μελών της εργασιακής ομάδας. Στοιχεία που πολλές φορές δεν είναι συνειδητά. Ο τρόπος με τον οποίο το κάθε άτομο πλαισιώνει την εργασία του, και κατ' επέκταση αντιλαμβάνεται τον εαυτό του εντός της εργασιακής ομάδας στην οποία ανήκει, αντανακλά ταυτόχρονα όψεις της εσωτερικής κατάστασης της ομάδας. Είναι σημαντικό τα δυναμικά της ομάδας των εργαζομένων να βγαίνουν στην επιφάνεια, στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να γίνεται κατανοητό το υπόβαθρο πάνω στο οποίο λειτουργεί το σύστημα-ομάδα. Από τη διαπίστωση του βαθμού συνοχής, της δυνατότητας για μετάδοση πληροφοριών και έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ομαδική πλαισίωση των στόχων εργασίας και τη λειτουργικής σχέση μεταξύ των εργαζομένων. Η έλλειψή τους, αντιθέτως, οδηγεί σε έμμεσες συγκρούσεις, κατά τις οποίες παρατηρούνται φαινόμενα δυσφορίας ή/και δυσθυμίας που δυσκολεύουν τη ροή του συστήματος, τη δυνατότητα για σκέψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων.    


Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. σχεδίασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης στους εργασιακούς χώρους, βασισμένο στη συμμετοχική παρατήρηση και επεξεργασία των δυναμικών που διατρέχουν τις ομάδες. Η επεξεργασία των αλληλεπιδράσεων μελετάται σε ομάδες οι οποίες λειτουργούν σε ένα σταθερό εργασιακό πλαίσιο (π.χ. νοσηλευτικό τμήμα, τμήμα λογιστηρίου, τμήμα πωλήσεων κλπ). Μέσα από μία μεθοδική ομαδική διαδικασία, παρέχεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν προσωπικά τους βιώματα, σχέσεις και προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τη στάση και τα συναισθήματά τους στον εργασιακό τους χώρο, να αναζητήσουν και να δοκιμάσουν λύσεις τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα ή στο μέλλον. Στόχος της παρέμβασης, είναι να μπορέσει το κάθε μέλος της ομάδας αρχικά, και ολόκληρη η ομάδα στη συνέχεια, να δει και να αποδεχθεί την πραγματικότητα μέσα από την οπτική γωνία του άλλου. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της εργασιακής ομάδας να «επανασυστηθούν» με αμοιβαίο σεβασμό στους ρόλους και στα όρια τους και να διαμορφωθεί σταδιακά ένα περιβάλλον που αξιοποιεί και ανατροφοδοτεί τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική δυναμική.


Σκοπός της διαδικασίας και ορίζοντας της παρέμβασης είναι να ονομαστούν και να αναδειχθούν τα δυναμικά της ομάδα, ώστε να μπορεί σε πρώτο χρόνο να λειτουργεί αρμονικότερα, και σε δεύτερο χρόνο να είναι εφικτή η παρέμβαση, είτε εντός ή εκτός της ομάδας, στα πραγματικά προβλήματα και όχι μόνο σε αυτά που φαντάζεται ο/η ίδιος/α.     


Το πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης «Ομάδες Ευαισθητοποίησης - Ενδυνάμωσης σε Οργανισμούς» αναπτύσσεται σε 12 συναντήσεις, διάρκειας μιάμισης ώρας, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν:

α) είτε σε διάστημα έξι μηνών, μία συνάντηση ανά 15 ημέρες

β) είτε σε διάστημα τριών μηνών, μία συνάντηση ανά 7 ημέρες


Οι ομάδες συντονίζονται από έμπειρους θεραπευτές, ειδικευμένους στην ομαδική συμβουλευτική.

Οι συναντήσεις της ομάδας λαμβάνουν χώρα σε τόπο και χρόνο που προσδιορίζεται από τον ενδιαφερόμενο οργανισμό.


Στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης θα γίνει χρήση εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων για την αξιολόγηση της παρέμβασης.


Συνολικό κόστος του προγράμματος: ~2.000 ευρώ (ομάδες 10-15 εργαζόμενων για ένα κύκλο 12 συναντήσεων).


*Σε περίπτωση δημιουργίας περισσότερων ομάδων εντός του ίδιου οργανισμού υπάρχει μείωση του συνολικού κόστους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λειτουργία της ομάδας ευαισθητοποίησης/ενδυνάμωσης εργαζομένων στον οργανισμό σας, αλλά και για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε να αποστείλετε το αίτημά σας σημειώνοντας τα στοιχεία του οργανισμού, το ονοματεπώνυμό σας και στοιχεία επικοινωνίας στο e-mail: info@inpsy.gr,/ Θέμα: Ομάδες Ευαισθητοποίησης - Ενδυνάμωσης Εργαζομένων, ή στο τηλέφωνο της γραμματείας του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.: 210-9591000, ώστε να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

 

Συντονιστές Ομάδων Ευαισθητοποίησης:

Παπαευαγγέλου Κώστας και Σαμαρά Ανθή, Θεραπευτές Ομάδας και Οικογένειας.

 

Ενδεικτικές βιβλιογραφικές αναφορές:

Ανδρέας Γιαννακούλας, SantaFizzarotti - Selvaggi, Το Ψυχοδυναμικό Counselling, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007

Robert de Board, The Psychoanalysis of Organizations, Tavistock Publications, 1978.

 

bottom of page