top of page

KERNBERG OTTO, F. - ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ


''A Technical Approach to Eating Disorders in Patients with Borderline Personality Organization''.

Dominant Dynamics in patients with Severe Eating Disorders

Otto.F. Kernberg


Κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε όλες τις Διατροφικές Διαταραχές είναι μια αδυσώπητη, σαδιστική επίθεση στο σώμα, μια επίθεση που συμβολικά αναπαριστά τέσσερα στοιχεία.

Αρχικά , συμβολίζει μια γενικευμένη επιθεση στην απόλαυση. Η διατροφή και η απόλαυση της, το να εσωτερικεύεις κάτι ''καλό''και να το μεταμορφώνεις σε ''καλό αντικείμενο'', διακυβεύεται δραματικά τόσο συμβολικά όσο και πραγματικά, για την επιβίωση και τη χαρά σώματος και εαυτού. Αυτό το ψυχοδυναμικό χαρακτηριστικό συνδέεται με την πρωτογενή αναστολή για απόλαυση (αισθητηριακή και σεξουαλική) σε οριακές διαταραχές της προσωπικότητας, απότοκη  σοβαρής επιθετικότητας (σωματικής και ψυχολογικής) στην αλληλεπίδραση μητέρας-παιδιού. 

Δεύτερο ψυχοδυναμικό χαρακτηριστικό, είναι η επίθεση στη μητέρα που συνδέεται με την επίθεση στην απόλαυση. Σε ασθενείς με Νευρογενή Ανορεξία ΝΑ και Οριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας, συναντάμε  ψυχικές συγκρούσεις λόγω άγχους ''αποχωρισμού-εξατομίκευσης'', ή πρωιμότερες συγκρούσεις ανάμεσα στην παθολογική συγχώνευση και τον αγώνα απέναντι σε μια απειλητική-επιθετική συμβίωση με την ''καταβροχθιστική'' μητέρα.  Η Chasseguet-Smirgel επισημαίνει το μίσος της ανορεκτικής ασθενούς προς το σώμα της ως ένα παράγωγο του μίσους προς τη μητέρα και την ''προσπάθειά'' της να καταστρέψει το σώμα της, ωσάν αυτό να συμβολίζει τη μητέρα.

Τρίτο ψυχοδυναμικό χαρακτηριστικό, είναι η επίθεση στη θηλυκότητα, που προέρχεται από διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια. Αρχικά συνίσταται στην επίθεση στην πρώιμη-προοιδιποδιακή μητρική φιγούρα (στάδιο συγχώνευσης-συμβίωσης, αργότερα στάδιο αποχωρισμού-εξατομίκευσης). Οι στοματικές ανάγκες της ασθενούς προβάλλονται στη μητερα και στον θεραπευτή, με την έννοια ότι οι άλλοι που ζητούνε από την ασθενή να φάει εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες. Η ασθενής προστατεύει έτσι τον εαυτό της έναντι του φθόνου και της απέχθειάς της προς τη μητρική φιγούρα, η οποία είναι ταυτόχρονα και αναγκαία για την τροφή και την αγάπη που μπορεί να  προσφέρει, αλλά και να στερήσει. Τούτο δε συνιστά μόνο ενδοψυχικές στρεβλώσεις της ασθενούς, αλλά, ενδεχομένως και πραγματικές τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με μια ναρκισσιστική μητέρα.

Τέλος, το τέταρτο  ψυχοδυναμικό χαρακτηριστικό, είναι η επίθεση στην ώριμη, υγιή σεξουαλικότητα. Ο φθόνος και το μίσος της μητρικής φιγούρας ''μετατίθενται'' πάνω στον πατέρα, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση του ''φθόνου του πέους'' και την αποστροφή των ανδρών, οι οποίοι λογίζονται ως ''επιθετικοί και εκμεταλλευτές''. Μολονότι, γενικά, σε σοβαρές περιπτώσεις νευρογενούς ανορεξίας υπάρχουν επίμονες σεξουαλικές αναστολές, που υποκρύπτουν τις ασυνείδητες συγκρούσεις στις σχέσεις με το άλλο φύλο, είναι συχνές οι σαδομαζοχιστικές σεξουαλικές σχέσεις βουλιμικών γυναικών με άνδρες. Αρκετά συχνά εναλλάσσονται περίοδοι έντονων διατροφικών συμπτωμάτων (υπερφαγικά ή βουλιμικά επεισοδια) με τέτοιες σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις με τους άνδρες, όταν φαίνεται να ''υποχωρούν'' τα διατροφικά συμπτώματα.

Στην πρώιμη εφηβεία επαναενεργοποιούνται οι αναστολές της παιδιόμορφης σεξουαλικότητας, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση στην προοιδιπόδεια φάση και την ανάδυση ''ανορεκτικών'' αμυνών, έναντι της υγιούς σεξουαλικής ωρίμανσης.


Απόδοση- Επιμέλεια

Π.Γ.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

bottom of page