top of page

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες Α’ κύκλος (Rorschach, TAT) 2021 - 2022

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ­– Π. Σακελλαρόπουλος (ΙΨΥΠΕ)

Σας ενημερώνει πως οι θέσεις συμμετοχής και στον Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες Α' Κύκλος  2021 - 2022 συμπληρώθηκαν.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και προσεχώς θα ενημερώσουμε για αντίστοιχα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Με εκτίμηση,






Κύκλος Σεμιναρίων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. – Π. Σακελλαρόπουλος 2021-22

 

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες Α’ κύκλος

(Rorschach, TAT)

Οι προβολικές δοκιμασίες αποτελούν ένα μέσο αξιολόγησης και κατανόησης της προσωπικότητας. Είναι ένα κλινικό ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης και της ανάλυσης των αποτελεσμάτων, μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση και στη δημιουργία εξατομικευμένου πλαισίου ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης σε εφήβους και ενήλικες.

 

Γιατί η επιλογή της συγκεκριμένης εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση στη χορήγηση και στην ερμηνεία των τεστ βασίζεται στη Σχολή του Παρισιού, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Εταιρία Rorschach και Προβολικών Δοκιμασιών. Σε αυτό το πλαίσιο κλινικής και θεωρητικής προσέγγισης, τα δύο τεστ θεωρούνται συμπληρωματικά και αναπόσπαστα εργαλεία τα οποία ερμηνεύονται σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία.

Βασική αρχή του συγκεκριμένου Σεμιναρίου είναι ότι η σωστή χορήγηση δοκιμασιών οι οποίες στοχεύουν στην κατανόηση της προσωπικότητας προϋποθέτει τη γνώση βασικών στοιχείων ψυχαναλυτικής ψυχοπαθολογίας. Για τον λόγο αυτό το Σεμινάριο στηρίζεται στους εξής δύο βασικούς άξονες:

α) Εισαγωγή στις βασικές αρχές ψυχαναλυτικής ψυχοπαθολογίας που άπτονται του διαγνωστικού πεδίου των συγκεκριμένων προβολικών δοκιμασιών.

β) Εκπαίδευση στη χορήγηση και στην ερμηνεία των προβολικών δοκιμασιών.

3ος χρόνος Σεμιναρίου Προβολικών του ΙΨΥΠΕ – Π. Σακελλαρόπουλος

Η επιτυχία και η σημαντική ανταπόκριση του Προγράμματος Σεμιναρίων του Ινστιτούτου στις Προβολικές Δοκιμασίες, οδήγησε ήδη από πέρσι στη δημιουργία ενός Δεύτερου Κύκλου με στόχο την εμβάθυνση των γνώσεων και την απόκτηση θεωρητικής και κλινικής εμπειρίας για την ιδιαιτέρως απαιτητική μέτρηση και ερμηνεία των προβολικών δοκιμασιών.

Η καθοριστική συμβολή, κάθε χρόνο, ψυχαναλυτών/τριών εγνωσμένου κύρους στην επιστημονική κοινότητα, όπως οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής ΕΚΠΑ),Δρ. Χρήστος Ζερβής, Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής (Διευθυντής Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»), Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης), εμπλουτίζεται, φέτος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από την κοιτίδα της θεωρητικής προσέγγισης και κλινικής εφαρμογής των Προβολικών Εργαλείων σύμφωνα με τη Σχολή του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, το Σεμινάριο έχει την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2021-22 τον Ψυχίατρο και Ψυχαναλυτή Βασίλη Καψαμπέλη (Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων -S.P.P.-, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας EvelynetJeanKestemberg), καθώς και την Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Pr. Catherine Azoulay(Υπεύθυνη Υπηρεσίας Εκπαίδευσης Κλινικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια Πανεπιστημιακού Διπλώματος Προβολικής Ψυχολογίας,Université deParis).

Σε ποιους απευθύνεται;

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχολόγους-ψυχοθεραπευτές, μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, τελειόφοιτους φοιτητές ψυχολογίας.

 

Διάρκεια – Αριθμός Εισηγήσεων

Το Σεμινάριο αναπτύσσεται σε 20 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαρκεί από τον Νοέμβριο του 2021 έως τις αρχές Απριλίου του 2022.

 

Δεξιότητες οι οποίες θα κατακτηθούν

Ολοκληρώνοντας την ετήσια εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να χορηγήσουν και να αναλύσουν τα δύο τεστ (Rorschach, TAT).

 

Αριθμός συμμετεχόντων

6-12 άτομα

Ημέρα, ώρα και τόπος διεξαγωγής

Τετάρτη 17.00-20.00 / Νοέμβριος 2021 - Απρίλιος 2022

ΙΨΥΠΕ – Π. Σακελλαρόπουλος (Εσπερίδων 85 - Καλλιθέα, Αθήνα)

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για τον Σεμιναριακό κύκλο ορίζεται στα 500€ και καταβάλλεται σε 3 δόσεις (100,00 ευρώ με την Εγγραφή και 2 δόσεις των 200€).

Η 1η δόση καταβάλλεται κατά την Έναρξη των Σεμιναρίων (01 έως 05/11/2021) και η 2η έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 (21 έως 25/02/2021).

Στη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, με προϋπόθεση την τακτική παρακολούθηση (επιτρέπεται μία απουσία).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενώ πριν την εγγραφή θα προηγηθεί προσωπική διερευνητική συνέντευξη. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να αποστείλουν το συντομότερο συμπληρωμένη τη συνημμένη Αίτηση Συμμετοχής, και πάντως έως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στο mail athens@inpsy.gr, με την ένδειξη στο Θέμα: «Συμμετοχή σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες 2021-22».

Οι προσωπικές συνεντεύξεις θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη 12 Μαΐου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 




 

 

 

Επιστημονική Διεύθυνση Σεμιναρίου – Εισηγητές-τριες

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Σεμιναριακού κύκλου είναι ο Ψυχίατρος – Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής Δημήτρης Αναστασόπουλος (Εποπτεύων και διδάσκων της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε. και της Ε.Ε.Ψ.Ψ., Υπεύθυνος Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε., Μέλος Δ.Σ. και Επόπτης Τμήματος Παιδιών και Εφήβων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.–Π. Σακελλαρόπουλος) σε συνεργασία με την Κλινική Ψυχολόγο και βασική Εισηγήτρια των Σεμιναρίων Δρ. Ελίνα Καρδαρά (Πιστοποιημένη στη χορήγηση των προβολικών δοκιμασιών της Σχολής του Παρισιού, Μέλος της Εταιρίας Rorschach και Προβολικών Μεθόδων της Γαλλικής Γλώσσας, Συνεργάτης του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.–Π. Σακελλαρόπουλος).

Πέρα των ανωτέρω, σε επιλεγμένα μαθήματα του κύκλου «Εισαγωγή στις βασικές αρχές ψυχαναλυτικής ψυχοπαθολογίας» εισηγητές-τριες θα είναι ψυχαναλυτές-τριες εγνωσμένου κύρους στην επιστημονική κοινότητα.



bottom of page