top of page

Eating Disorders Unit (2015-2023)

Έγινε ενημέρωση: πριν από 1 ημέρα






 

Στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε) πρόκειται να λειτουργήσει εξειδικευμένη Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής για την ολοκληρωμένη φροντίδα ενηλίκων και εφήβων με Διαταραχές Πρόσληψης της τροφής. Οι διαταραχές αυτές, εμφανίζουν συχνά έντονα διατροφικά συμπτώματα και συμπεριφορές που επηρεάζουν συνολικά την ψυχική ισορροπία, πέραν της ιδεοληπτικής ενασχόλησης με την τροφή, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής υγείας, υποβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος και του στενού του περιβάλλοντος.


Στις ΔΠΤ  περιλαμβάνονται οι:

Ψυχογενής Ανορεξία ΨΑ [(Περιοριστικός και Υπερφαγικός - Καθαρτικός τύπος)]

Ψυχογενής Βουλιμία ΨΒ [(Καθαρτικός και Μη Καθαρτικός τύπος)]

Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (ΔΕΥ) κ.ά.


Γενικά, οι ΔΠΤ συνιστούν Ψυχικές Διαταραχές και όχι «κάποια ιδιοτροπία», αν και επηρεάζονται από κοινωνικούς παράγοντες, και χρειάζονται συστηματική ψυχολογική,  ψυχιατρική και συχνά και ιατρική κάλυψη. Οι πιθανότητες εμφάνισης διαταραχής στη διάρκεια της ζωής φτάνουν έως  4%, ενώ περιστασιακά συμπτώματα βουλιμίας μπορεί να εμφανίσει έως και το 40% των γυναικών σε ηλικίες 20 - 40 ετών.


Η συννοσηρότητα, με συνύπαρξη και άλλης διαταραχής, έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στη χρονιότητα, τη βαρύτητα και τις επιπλοκές των ΔΠΤ, απαιτώντας ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Συγκεκριμένα μπορεί να συνυπάρχει με Μείζονα Κατάθλιψη, Διαταραχή Κοινωνικής Φοβίας, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, αλλά και Διαταραχές της Προσωπικότητας.


Φιλοδοξία της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, η οποία απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ασθενείς και στις οικογένειες-φροντιστές ή/και συντρόφους τους, είναι η συνολική αντιμετώπιση τόσο της ΔΠΤ, όσο και της τυχόν συνυπάρχουσας διαταραχής σε επίπεδο  ενημέρωσης, πρόληψης, διαγνωστικής αξιολόγησης, συμβουλευτικής και θεραπευτικών παρεμβάσεων (ψυχοθεραπεία, βιολογική θεραπεία, παρακολούθηση -followup-), τόσο ατομικά όσο και στα πλαίσια του οικογενειακού περιβάλλοντος.


Στο Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. παρέχονται όλες οι εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, προληπτικής φροντίδας και ενημέρωσης, ψυχοθεραπευτικής και ψυχιατρικής θεραπείας, πλήρης διαγνωστική αξιολόγηση, καθώς και ενημέρωση και υποστήριξη των συγγενικών προσώπων. Επίσης, για την αξιόπιστη και ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των θεραπευομένων της Μονάδας ΔΠΤ, υπάρχει σταθερή συνεργασία με εξειδικευμένη διατροφολόγο, καθώς και δυνατότητα άμεσης παραπομπής για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές εξετάσεις, παθολογική και καρδιολογική εκτίμηση ή/και παρακολούθηση).


Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής  αναλαμβάνει υπεύθυνα την κρίσιμη διαδικασία της διάγνωσης, της συνέχισης παρακολούθησης και σταθεροποίησης αποτελεσμάτων προηγούμενης θεραπείας (followup), την παρακολούθηση χρόνιων περιστατικών καθώς και την άμεση παρέμβαση σε ΔΠΤ οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο όπου δεν απειλείται άμεσα η ζωή του ασθενούς. Όπως, είναι αυτονόητο, εάν κατά τη διαγνωστική διαδικασία προκύψει απειλή της υγείας ή της ζωής του/της ασθενή, θα συσταθεί η άμεση παραπομπή για νοσηλεία. 


Η Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής λειτουργεί στον χώρο του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και τα πρώτα διαγνωστικά ραντεβού των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιούνται στο αρμόδιο τμήμα Ενηλίκων ή Παιδιών και Εφήβων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (τηλ. 210-9591000, 210-9560196).

Με εκτίμηση,

Υπεύθυνος Μονάδας ΔΠΤ:

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (ψυχίατρος)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενηλίκων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.:

Κώστας Παπακωνσταντίνου (ψυχίατρος)

Επιστημονική Υπεύθυνος Τμήματος Παιδιών & Εφήβων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.:

Ευαγγελία Αργυρίου (παιδοψυχίατρος) 

bottom of page